6 Tips voor optimaal inkuil management

In maart hebben we een “warme” periode gehad waarin het gras behoorlijk groeide. Uit grasmetingen bleek dat het gras in het zuiden groeide met 100 kg ds/ha. De laatste dagen hebben we echter te maken met veel lagere temperaturen met zelfs een paar nachten met nachtvorst. Hierdoor is de grasgroei behoorlijk afgenomen. Bij nachttemperaturen lager dan 6-8°C stopt de omzetting van suikers naar ruwe celstof en wordt er geen extra droge stof geproduceerd. Het suikergehalte loopt met dit soort dagen behoorlijk op; elke zonnige dag komen er suikers bij die vervolgens niet omgezet worden. Hierdoor wordt het suikergehalte elke dag hoger.

Zodra de temperaturen hoger worden zal het gras weer gaan groeien. In de meeste maaipercelen in de Noordelijke helft van Nederland staat nu (week 16) 2000-2500 kg ds. Een snelle rekensom leert ons dat wanneer de temperaturen beter worden en er ca. 100-150 kg ds per ha/dag geproduceerd wordt en dat er in één tot twee weken een maaisnede van 3500 kg ds staat. Gezien de weersvoorspellingen wordt het nu tijd om je voor te bereiden op de eerste snede.

Om je goed voor te bereiden op de eerste snede geven we je 6 tips om jouw inkuil management te optimaliseren.

Tip 1: Check silo’s of kuilplaten

Om het winnen van de eerste snede goed te laten slagen, begin je met controle van silo (‘s) en/of kuilplaten. Zijn ze schoon? Moeten er nog reparaties plaatsvinden?

Tip 2: Bestel plastic en inkuilmiddel

Bestel alvast plastic en eventueel inkuilmiddel. Denk bij het inkuilmiddel om een dubbelwerkend middel; conserverend en broei remmend. Of vraag bij de loonwerker na welke middelen hij gebruikt en of hij dubbelwerkende inkuilmiddelen heeft. Gebruik bij ideale omstandigheden b.v. alleen inkuilmiddel in de toplaag (±40-50 cm). Wanneer er meerdere lagen over elkaar ingekuild worden is het altijd verstandig om een product te gebruiken. Dit verkleint de kans op een smet laag tussen de partijen behoorlijk. Hiervoor kun je het beste gebufferd propionzuur gebruiken.

Tip 3: Inkuilen bij ds% van ± 40-45%

Probeer het gras in te kuilen bij een ds% van ± 40-45%

Tip 4: Dunne lagen

Breng het gras in dunne lagen aan op de kuil. Op die manier kan elke laag beter aangereden worden.

Tip 5: Voorkom vervuiling

Probeer zoveel mogelijk vervuiling met mest en gronddeeltjes te voorkomen. Bij vervuiling is de kans op boterzuur een stuk groter. (Dit is gebleken uit de kuilanalyses met hoge boterzuurgehalten van vorig jaar).

Tip 6: Sluit kuil luchtdicht af

Sluit de kuil zo luchtdicht mogelijk af. Gebruik hierbij onder folie. Zuurstof is de aanjager van broei en schimmel in de kuil. Probeer zoveel mogelijk druk op het kuilvoer te houden. Grond is een goed en goedkoop afdekmiddel en met de huidige technieken gemakkelijk aan te brengen en  te verwijderen. De kuil afdekken met vezels of stoomschillen werkt net zo goed als zand, maar vraagt meer organisatie en de verkrijgbaarheid van het product. Spanbanden en zand/grindzakken die goed aansluiten op het voer kunnen ook uitkomst bieden, maar moeten zorgvuldig aangebracht worden.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande tips neem dan contact op met Alidus Hidding (ahidding@vibconsulting.nl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn