Marco van Wijk NL

"We hebben de combinatie van adviseur en leverancier losgekoppeld. Deze opzet moet gaan leiden tot lagere voerkosten en een optimale benutting van eigen ruwvoer. "

Voeg je header hier toe

“Mijn naam is Marco van Wijk en woon samen met mijn vrouw Dorien en onze kinderen Nick en Maud in Slootdorp (N-H).

Wij melken 125 koeien met 60 stuks jongvee en hebben ca 48 ha voerdergewas. Door samenwerking met akkerbouwers varieert dit jaarlijks.

De hoge mate van intensiteit is hier geen probleem. Door de hoge gewas opbrengsten zijn we voor ruwvoer zelfvoorzienend en door samenwerking en afzet in de regio is mestafzet geen probleem.

De koeien produceren 10.802 liter met 3.57 eiwit en 4.52 vet, worden gemolken met 2 robots en krijgen weidegang. Het jongvee blijft op stal.

Wij zijn de samenwerking met het VIB aangegaan omdat we onafhankelijk advies willen. Een adviseur die producten adviseert uit zijn eigen winkel kan niet objectief werken. Het is immers zijn verdienmodel. 

We werken nu een klein jaar met VIB en hebben dus de combinatie van adviseur en leverancier losgekoppeld. Deze opzet moet gaan leiden tot lagere voerkosten en een optimale benutting van eigen ruwvoer.

Inmiddels kunnen we wel de conclusie trekken dat we op de goede weg zijn. Zowel het krachtvoerverbruik als de kosten per 100 kg melk zijn gedaald. Een resultaat van 1,4 cent lager over 2020 ten opzichte van 2019, mét in de wetenschap dat de grondstof prijzen flink zijn gestegen het afgelopen jaar.

Wij zijn verrast over de simpele en nuchtere aanpak van VIB. Het advies voor de samenstelling van de brok en de aanvulling van losse grondstoffen en natte bijproducten varieert nauwelijks. Dit geeft veel constantheid. 

Onafhankelijk advies, voor de verschillende samenstellingen, geeft ons de mogelijkheid om vrij in te kopen. Dit doen wij via Mijnvoer.nl

De korte lijntjes bij VIB spreken ons aan. Verder kijken dan alleen hun eigen kennis, waarbij het advies zich zelf terug moet betalen.
Terug naar de basis en niet in producten denken als het even niet loopt.”