Omgevingsfactoren verminderen gevolgen hittestress

Naast voldoende aandacht voor voeding en water kan er ook gekeken worden naar aspecten om de omgeving voor de koe te optimaliseren. Hierbij valt te denken aan ligboxhygiëne, waterbakken schoonmaken en ventilatoren in de stal. 

Hou de boxen schoon
Door de warmte zijn koeien gevoeliger voor uiergezondheidsproblemen. Dit komt onder andere door een lagere activiteit/langer liggen, maar ook door hogere bacteriegroei en meer melk uitliggen.

Door meerdere keren per dag de boxen schoon te maken en elke dagelijks – naast het reguliere strooisel- kalk of bijvoorbeeld lavameel te strooien verhoogd de pH, waardoor de bacteriegroei afneemt.  Daarmee wordt ook de kans op besmetting kleiner.

Sowieso is een extra ronde voor box-hygiëne een belangrijk onderdeel van het werk in de zomer. Extra aandacht voor hygiëne betaald zich snel terug.

Maak de waterbakken goed schoon
Schone en voldoende waterbakken bevorderen de wateropname en daarmee de voeropname.

Als een koe te weinig drinkt dan gaat de voeropname ook snel omlaag. Per koe is er minimaal 7 centimeter waterbak nodig. Echter, sneldrinkers of kleine waterbakken worden niet meegeteld. Een open waterbak zorgt voor een snellere toenadering van de koe, omdat het water direct beschikbaar is.

Ook is het waterniveau belangrijk. Een waterbak die niet goed vult beperkt de koe in de wateropname of wordt eerder voorbijgelopen. Dat kan betekenen dat er wel voldoende waterplaatsen zijn in de stal of weide,  maar dat de koe er niets mee doet.

Zorg voor een schone voergang
Een gecoate voergang zorgt voor een betere voeropname. Dit omdat deze gemakkelijker schoon te maken is.

Bij het weghalen van het restvoer blijft er nauwelijks voer achter en is de kans op aangekoekt vuil op de voergang kleiner. Dit zorgt voor smakelijker en schoner voer en daardoor voor meer voeropname.

Zorg voor verkoeling door luchtverplaatsing
Ventilatoren zorgen voor luchtverplaatsing en daarmee voor verkoeling in de stal. Luchtverplaatsing is goed,  maar de ventilatoren moeten wel passen bij je stal.

Als de ventilatoren op een verkeerde plek hangen, kan dit de gevolgen van hittestress juist vergroten in plaats van verkleinen. Bijvoorbeeld doordat koeien blijven lummelen onder de ventilator en daardoor juist meer klauwproblemen krijgen, omdat ze niet gaan liggen.

Denk bij het plaatsen van ventilatoren ook aan de wachtruimte en de robotruimte. Als deze ruimtes vrijwillig bezocht moeten worden en de temperatuur is hier niet aangenaam, zullen de koeien deze ruimtes proberen te weren. 

Verkoeling brengen met water
Verkoeling brengen door de koeien nat te sproeien kan,  wel maar is niet altijd een succes.

De koeien kunnen sneller last krijgen van  bijvoorbeeld smetplekken tussen het uier of uierontsteking. Zeker ook als de sprinklers te dicht bij de boxen of het voerhek hangen werken eerder nadelig. 

Beperk overlast van vliegen
Naast hitte geven vliegen ook veel stress bij koeien en jongvee. Daarom is het van belang om deze zo veel mogelijk te voorkomen en te bestrijden.

Voorkomen van vliegen zal nooit helemaal lukken, maar een goede hygiëne is een belangrijke voorwaarde om overlast te beperken. 
Vliegenbestrijding begint bij bestrijding van de larf. Vliegen leggen hun eieren op warme, vochtige plaatsen, zoals in mest, nat voer, rondom waterbakken en rondom een kalverdrinkautomaat. 
Het regelmatig verwijderen en schoonhouden van deze locaties kan al een hoop vliegenleed voorkomen. 

Bestrijden van vliegen kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld bestrijding op het dier (pour-on),  in de omgeving van het dier met spuit-, strooi- of strijkmiddelen, met vliegenlampen of met roofvliegen/sluipwespen.

Niet alle bestrijdingsmethoden passen bij elk bedrijf, maar omdat vliegen veel onrust kunnen geven is het zeker de moeite om ermee aan de slag te gaan.

boxhygiene
Facebook
Twitter
LinkedIn
× Kunnen we je helpen?