Er komen op dit moment verschillende vragen bij ons binnen van klanten die voeraardappelen krijgen aangeboden of voordelig hebben gekocht om te gebruiken in het rantsoen voor de melkkoeien. Waar moet je eigenlijk op letten als je (melk)koeien ‘friet’ aan het voerhek geeft?
Waar moet je rekening mee houden als je aardappelen in het rantsoen van de koeien wilt toevoegen?
Wanneer de aardappelen vers gevoerd worden, kan je in een winterrantsoen ca. 10-15 kilogram, per koe, per dag voeren. Afhankelijk van de grofheid van het voer. Als de koeien (ook) weiden, dan de hoeveelheid terug brengen naar 5-8 kilogram, per koe, per dag. Voer in elk geval niet teveel van deze frietaardappelen i.v.m. het hogere zetmeelgehalte.
Bewaren of inkuilen van aardappelen
Aardappelen worden meestal in grotere vrachten geleverd. De meeste melkveehouders voeren dit niet in korte tijd op. Je kunt de aardappelen langer bewaren door ze in te kuilen met gras of apart te bewaren.
- Ben je van plan de aardappelen met gras in te kuilen? Zorg er dan voor dat dit gras minimaal 45% droge stof bevat.
- Wanneer deze relatief grote aardappelen heel ingekuild worden, blijven er een soort droge vijgen over. Deze kunnen vast gaan zitten in de slokdarm van de koe. Zorg er daarom voor dat de aardappelen voor het inkuilen stuk gesneden, gefreesd of kapot gereden zijn.
- Houd er rekening mee dat aardappelen tijdens het inkuilen veel vocht verliezen, maar het grootste gedeelte van hun zetmeel blijven behouden.
Bewaar je de aardappelen apart? Dan is het belangrijk om rekenschap te houden met het volgende:
- Door de warmte kunnen aardappelen gaan ‘werken’. Hierbij wordt zetmeel omgezet in suiker. De verteringssnelheid wordt dus geleidelijk aan steeds hoger.
- Ook kan door de warmte broei ontstaan, waardoor de voederwaarde achteruit gaat en de kans op schimmels, dus mycotoxinen, ontstaat.
- Onder invloed van zonlicht worden de aardappelen groen door de vorming van chlorofyl. Dit geeft tevens aan dat er Solanine* gevormd wordt. Ook eventuele kiemen aan de aardappelen bevatten Solanine*. De aardappelen moeten dus koel en donker bewaard worden om bovengenoemde zaken te voorkomen.
*Solanine is een gifstof die zelfs kan leiden tot verlamming (ademnood) en dit kan de dood tot gevolg hebben wanneer er teveel van opgenomen wordt. Alle landbouwhuisdieren, ook pluimvee, zijn gevoelig voor Solaninevergiftiging. Bij opname wordt Solanine door de nieren en het darmkanaal weer uitgescheiden en werkt daarmee prikkelend en ontstekingsverwekkend. Daarnaast veroorzaakt Solanine afbraak van rode bloedlichaampjes (haemolyse). Het centrale zenuwstelsel wordt eerst geprikkeld en daarna verlamd. Wanneer deze verlamming hart en ademcentrum aantast. Vergiftigde dieren worden slap, kortademig en gaan speekselen. De maagdarmontsteking gaat vaak met braken en diarree gepaard. Soms komen bloedarmoede en geelzucht voor.



Geschreven door: Alidus Hidding
Wil je meer weten aardappelen in het melkveerantsoen?
Neem dan contact met ons op: info@vibconsulting.nl of +31 (0) 592 614265