6 Tips voor optimaal inkuilmanagement

Ondanks de koude maanden maart en april is het gras al behoorlijk gegroeid. Op warmere gronden, waar de drijfmest gelijk in februari is gegeven, staat al een snede variërend van 2800-3500 kg ds. 

Ons advies is om deze percelen te gaan maaien. Indien de snede nog lichter is 2000-2800 kg ds kan men nog een aantal dagen wachten. Uiteraard speelt de weersverwachting een belangrijke rol.

Indien het gras onvoldoende voorgedroogd kan worden, adviseren we een dubbelwerkend inkuilmiddel te gebruiken. Dus een inkuilmiddel met melkzuur- en azijnzuurvormende bacteriën.

Om je goed voor te bereiden op de eerste snede geven we je 6 tips om jouw inkuilmanagement te optimaliseren.

Tip 1: Check silo’s of kuilplaten

Om het winnen van de eerste snede goed te laten slagen, begin je met controle van silo (‘s) en/of kuilplaten.
Zijn ze schoon? Moeten er nog reparaties plaatsvinden? 

Tip 2: Bestel tijdig plastic en inkuilmiddel

Zorg dat je plastic en eventueel inkuilmiddel in huis hebt. Denk bij het inkuilmiddel om een dubbelwerkend middel; conserverend en broeiremmend. Of vraag bij de loonwerker na welke middelen gebruikt worden en of er dubbelwerkend inkuilmiddel beschikbaar is. Gebruik bij ideale omstandigheden alleen een broeiremmer (Kaliumsorbaat) in de toplaag (±40-50 cm). Wanneer er meerdere lagen over elkaar ingekuild worden is het altijd verstandig om een product te gebruiken. Dit verkleint de kans op een smetlaag tussen de partijen behoorlijk. 

Tip 3: INKUILEN BIJ DS% van +/- 40-45

Probeer het gras in te kuilen bij een drogestof percentage van ± 40-45%. 

Tip 4: Kuil in dunne lagen

Breng het gras in dunne lagen aan op de kuil. Op die manier kan elke laag beter aangereden worden.

Tip 5: VOORKOM VERVUILING

Probeer zoveel mogelijk vervuiling met mest en gronddeeltjes te voorkomen. Bij vervuiling is de kans op boterzuur een stuk groter. 

Tip 6: Sluit de kuil luchtdicht af

Sluit de kuil zo luchtdicht mogelijk af. Gebruik hierbij onderfolie. Zuurstof is de aanjager van broei en schimmel in de kuil. Probeer zoveel mogelijk druk op het kuilvoer te houden. Grond is een goed en goedkoop afdekmiddel en met de huidige technieken gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. De kuil afdekken met vezels of stoomschillen werkt net zo goed als zand, maar vraagt meer organisatie en de verkrijgbaarheid van het product. Spanbanden en zand/grindzakken die goed aansluiten op het voer kunnen ook uitkomst bieden, maar moeten zorgvuldig aangebracht worden.

Heb je vragen over inkuilmanagement of een ander onderwerp? Neem dan contact met ons op: 0592-614265 of info@vibconsulting.nl 

Facebook
Twitter
LinkedIn
× Kunnen we je helpen?