Blog jongveeopfok deel 1: afkalven en huisvesting

In dit blog deelt Gert van Maanen zijn kennis omtrent jongvee. Gert heeft naast zijn werk als adviseur bij VIB een vleeskalverenbedrijf. Hierdoor heeft Gert veel kennis omtrent jongveeopfok, die hij graag met je deelt. In deze blog bespreekt Gert de aandachtspunten in de opfok van kalveren om je handvatten aan te reiken ter optimalisatie van jouw jongveeopfok. Het blog begint vanaf het moment dat het kalf geboren wordt en volgt het kalf gedurende de melkperiode.

Jongvee opfok wordt steeds belangrijker!
Bij VIB zijn wij gek op cijfers. Dus voordat wij ingaan op de praktische kennis omtrent jongvee opfok, hierbij enkele cijfers:

Centraal bureau voor de statistiek (CBS) heeft berekend dat er op 1 april 2017 117.150 stuks jongvee minder in Nederland aanwezig waren dan op 1 april 2016. Het verschil met 1 april 2015 is zelfs  137.490 stuks minder.  In percentages is het verschil tussen 2017 en 2015 een daling van 9% .

Het gevolg van de daling in het aantal stuks jongvee maakt de mogelijkheid op selectie kleiner wordt, terwijl de vaarzen die instromen meer lactaties moeten afronden. Dit betekent dat het belang van een super opfok groter wordt. Immers, al in de eerste levensmaanden wordt een grote basis gelegd voor groei potentie, maar ook voor de melkproductie in de eerste lactatie.

Afkalven

Kalveren komen steriel ter wereld, wat betekent dat er geen enkele weerstand is tegen de omgeving. Afweer tegen de omgeving bouwen kalveren op door middel van de antistoffen (Immunoglobulinen) vanuit de biest. Doordat het kalf geen actieve afweer heeft, hebben bacteriën en virussen in de omgeving vrij spel. Zorgen voor een schone plaats van geboorte en hygiënische manier van werken na de geboorte is dus zeer belangrijk. Een schone afkalfplek betekent een droog en schoon (liefst gedesinfecteerd) hok met een nieuw strodek. Een hygiënische manier van werken betekent schone kleding en laarzen. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen de hulpmiddelen, maar ook het achtereind van de koe te desinfecteren. Hiermee wordt de kans verkleint dat er baarmoederontsteking optreed of de koe gaat witvuilen. Denk echter ook aan het ontsmetten van de navel van het kalf, dit is namelijk na de geboorte een vrije doorgang naar het lichaam.

Na de geboorte moet het kalf zo min mogelijk in aanraking komen met koemest, een oplossing voor het toch laten drooglikken van het kalf door de koe is het plaatsen van het kalf in een bak voor de koe. De koe kan dan gelijktijdig gemolken worden om het kalf binnen 1 uur de eerste biest te verstrekken.

Huisvesting kalveren na de geboorte

Het heeft de voorkeur om het kalf snel naar de individuele huisvesting te verplaatsen. Deze eenlingbox of iglo moet goed gereinigd, gedesinfecteerd zijn en een tijdje hebben leeg gestaan (in de buitenlucht). Uiteraard moet deze worden voorzien van een dik pak stro (vuistregel: wanneer het kalf ligt mogen de poten van het dier niet zichtbaar zijn). De eenlingboxen moeten in een afgescheiden ruimte staan waar het klimaat gecontroleerd kan worden. Temperatuur in deze omgeving moet minimaal 15oC zijn, anders het kalf voorzien van een bodywarmer. Voorkom voelbare luchttrek! Wanneer het kalf nog niet droog is dient er een warmtelamp boven geplaatst te worden totdat het kalf droog is. Als de kalveren in iglo’s buiten gehuisvest zijn moet er met de plaatsing van deze iglo’s rekening gehouden worden met de richting van de opening i.v.m. weers- en windinvloeden. De kalveren moeten minimaal 2 weken individueel gehuisvest worden om, de belangrijkste infectieweg voor diarree en luchtwegaandoeningen, besmetting en ziekte overdracht met andere (oudere) kalveren te voorkomen. Vanaf 2 weken kunnen de kalveren in groepshokken maar wel op stro gehuisvest worden.

In deel 2 van de blog jongveeopfok gaat Gert in op de biestverstrekking en overgang naar (kunst)melk. Houdt dus onze website en Facebookpagina in de gaten! Mocht je vragen hebben over dit artikel neem dan contact met ons op: 0592-614 265 of vib@vibconsulting.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn