Met veel plezier laten wij u hierbij weten dat VIB gaat samenwerken met bodemkenniscentrum Groeikracht. Groeikracht, uit Winterswijk, is een adviesorganisatie voor ruwvoerteelt onder leiding van Gerard Abbink. Groeikracht is dé expert op het gebied van bodem en gewas. Door deze samenwerking denken wij een nog beter advies te kunnen geven over verbetering van de bodemstructuur, gras- en maisrassen als mede advies over de juiste bemesting en maai- en oogsttijdstippen. Hierdoor willen wij de kwaliteit en de hoeveelheid gewonnen ruwvoer verbeteren. Kortom we willen een optimale kwaliteit en kwantiteit van uw ruwvoer realiseren, wat resulteert in gezondere koeien en lagere voerkosten.

 

De grond ofwel de bodem staat bij VIB voederwinning net als bij Groeikracht centraal. Gezamenlijk werken wij, met onze klanten, het hele jaar aan een verbetering van de bodem voor een beter resultaat. Om deze reden willen wij je erop wijzen dat in deze periode het van belang is om de pH waarde van de bodem weer op pijl te brengen. Een juiste pH is van cruciaal belang voor zowel grasland als bouwland. Het zorgt namelijk voor:

  • Actief bodemleven (meer mineralisatie)
  • Betere binding van mineralen ( minder uitspoeling)
  • Vasthouden van water
  • Betere structuur in de bodem (draagkracht en waterhuishouding)

Wat is de optimale pH van mijn perceel?*

De optimale pH van uw perceel is afhankelijk van de grondslag van het perceel. In de onderstaande tabel vindt u wat de optimale pH is voor iedere grondsoort. Ook de Calcium-bezetting van uw kleihumus-complex (CEC) is van belang. Meer dan 70% van de CEC moet Calcium bevatten voor een goede structuur. Is dit niet het geval, dan heeft een bekalking een positief effect.

BodemtypeOptimale pH
Es- en kampgronden (OS>5%)5.2
Zandgrond (OS–0-5%)5.2 – 5.5
Lemige grond5.8 – 6.0
Kleigrond6.0 – 6.5

mocht er grasklaver ingezaaid worden na bouwland, dan moet de pH sowieso minimaal 5.6 zijn

Zoals we al eerder hebben aangegeven is het van belang dat er tussen bekalking en bemesting met drijfmest of kunstmest 4 weken zit. Anders gaat er N en P verloren. Probeer dus zolang de draagkracht het toelaat te bekalken. Lukt dit niet meer, geef dit dan vast door aan de loonwerker. Zij kunnen je op de lijst zetten zodat je snel kunt handelen zodra het weer het toelaat.

Heb je vragen over de samenwerking met groeikracht of over bekalking neem dan contact op met Eelke Sikkema (esikkema@vibconsulting.nl of 0646 96 72 90). Ben je nieuwsgierig naar Groeikracht, neem dan een kijkje op hun website: www.groeikrachtbv.nl of op Facebook: www.facebook.com/groeikrachtbv

*bron: Groeikrachtbv

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Kunnen we je helpen?