Stel jouw bekalkingsplan op

In ons voederwinningsadvies hebben wij veel aandacht voor de bodem. Dit doen wij omdat een goede opbrengst van ons land begint bij een uitgebalanceerde bodem.

 

Ph waarde

De basis van het goed functioneren van de bodem is de pH waarde. Een optimale pH waarde is de basis voor:

  • Actief bodemleven
  • Goede bodemstructuur
  • Binding en nalevering van mineralen op het juiste moment wat essentieel is voor de gras- en maisproductie

Een optimale pH draagt bij aan een actief bodemleven. Zo zorgen bijvoorbeeld percelen met een actief bodemleven voor een betere nalevering van mineralen op grasland met als gevolg een hogere opbrengst en een beter ruw eiwitgehalte.

Bodem tool

Momenteel werken we aan een tool om de bodem en de opbrengst van te bodem inzichtelijker maken. Over deze ontwikkelingen hoor je tijdens ons jubileum in september meer. Een onderdeel van de bodem tool, is de calculator. Deze calculator is ontwikkeld om voor jouw bedrijf een perceel specifiek bekalkingsplan op te stellen. Momenteel weken wij al met de calculator. Om tot een gericht advies te komen zal eerst, eventueel in overleg met jouw bedrijfsadviseur, het bouwplan voor komend jaar vastgesteld moeten worden.

De gegevens van de door jouw aangeleverde actuele bodemmonsters, in combinatie met het vastgestelde bouwplan, zullen de basis vormen voor jouw bedrijfsspecifieke bekalkingsplan. Uiteraard kan dit met jou aan de keukentafel besproken worden.

Wanneer bekalken?

Voor het optimale moment van bekalken zijn bemesting en draagkracht van belang. Als vuistregel kan gehanteerd worden dat er minimaal 4 weken  hoort te zitten tussen het moment van bemesten en bekalken om vervluchtiging van elementen te voorkomen. Op grasland komt bekalking  goed tot zijn recht op een kortere stoppel. Een ideaal moment om te bekalken is kort na de laatste snede wanneer er niet meer bemest wordt, en de draagkracht van de bodem nog geen probleem is. Het verdient de voorkeur regelmatig (jaarlijks) te bekalken om daarmee de pH op peil te houden.

Bronnen: Groeikracht BV, BLGG Agro Expertus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn