Recent is RVO met het bericht naar buiten gekomen, dat de referentiegegevens voor het bepalen van de toe te kennen fosfaatrechten, zijn in te zien op rvo.nl. Dit zal de basis vormen voor de productieruimte in 2017. Het is daarom verstandig om deze gegevens te checken. Voor overleg kun je contact opnemen met jouw voederwinningsadviseur.

 

De fosfaatrechten zullen per 1 januari 2017 van kracht worden. Hierbij worden als referentiegegevens gebruikt:

  • Vee aanwezig op 2 juli 2015
  • Melkproductie per koe 2015

Eventuele korting (4-8%) op de referentieproductie zal per 1 januari 2018 ingaan. Van de fosfaatrechten verhandeld tussen 1 januari 2017 en 1 juli 2017 zal 10% worden afgeroomd om de generieke korting te doen verlagen. Hierin worden grondgebondenbedrijven (deels) ontzien.

Met de introductie van de fosfaatrechten is echter ook een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de lijst van regelgeving waaraan je als veehouder moet voldoen.

  • Meststoffenwet (mestwet)
  • Mestverwerking
  • Melkveewet (grondgebondenheid )
  • Fosfaatrechten

Voor jouw bedrijf betekent dit ook een nieuw productieplafond waaronder je met jouw bedrijf moet blijven om aan de wetgeving te blijven voldoen.  Het is daarom steeds lastiger om de samenhang tussen de verschillen in wetgeving te zien, en een duidelijke koers te bepalen voor jouw bedrijf.

Samen met de voederwinningsadviseur kun je de productievoorwaarden voor jouw bedrijf voor de komende jaren vaststellen. Op wijze deze kunnen wij je ondersteunen in het uitzetten van een duidelijke strategische lijn voor jouw bedrijf. Voor vragen neem contact op met Eelke Sikkema esikkema@vibconsulting.nl.

De afbeelding hieronder geeft een duidelijk beeld van wat er komende tijd voor jouw van belang is omtrent de fosfaatrechten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *