De laatste jaren is de tendens om weer vroeger te gaan maaien, om zo de 2e snede voor het bloeien (1e-2e week van juni) te kunnen maaien. Wat opvalt is dat dit jaar de kwaliteit van de later gemaaide kuilen behoorlijk meevalt. Een mogelijke verklaring is dat de groei geremd werd door vochtgebrek; vanaf 13 mei geen regen meer tot oogst. Het suikergehalte van de later gemaaide kuilen is 18% hoger, waardoor de VEM op peil blijft. Ook de gemiddelde VcOs is maar 1 punt lager.
Natte 1e snede kuilen
Dit voorjaar kenmerkte zich in maart, april en de eerste helft van mei, door lage temperaturen en ruim voldoende vocht. Het gras groeide hierdoor traag en reageerde daardoor ook rustig in de pens; koeien bleven goed op de mest. Veel 1e sneden zijn echter aan de natte kant ingekuild, met als resultaat: hoog melkzuur, NH³ en een groot aantal met een te hoog boterzuurgehalte.
Inmiddels hebben aantal klanten al een boterzuurmelding gehad.
Ook zien we een redelijk aantal vroege kuilen/balen met een NO³ van 4-6 gram. 90 Gram NO³ is dodelijk voor een melkkoe; 10 kg ds graskuil met 5 gram NO³, geeft 50 gram NO³ per koe per dag. Dit is niet direct dodelijk, maar maakt koeien wel traag. In combinatie met een structuurtekort door kuilen met een VCOS boven de 80, hoog melkzuur en laag droge stofgehalte, zien we op meerdere bedrijven dat koeien te weinig vreten en dat op robotbedrijven het robotbezoek afneemt.
Er moet dus af en toe gecorrigeerd worden in rantsoenen met structuur, buffer, droger voer en zelfs trager krachtvoer.

Ander Mineralenbeeld
De mineralen in de kuilen laten dit jaar ook een ander mineralenbeeld zien. Het Kalium is 3 gram hoger dan vorig jaar en het Chloor is maar de helft van het langjarig gemiddelde. Hierdoor zien we bijna een verdubbeling van het Kation-Anion Verschil (KAV). De 1e sneden zijn daarom niet aan te bevelen in droogstand rantsoenen.
Het gemiddelde Jodium is de laatste jaren al aan het zakken maar dit jaar is het gehalte erg laag. In de onderzochte kuilen van onze klanten haalt maar 18% de onder norm van 0.5 mg/kg ds. De hoogste waarde is 0.8 mg (streefwaarde is 0.5-2.5 mg). Wij gaan het Jodiumgehalte in onze mineralen hierdoor ook aanpassen.
Wees daarom alert op wat je ziet; bij je koeien en in de analyse van je graskuil.
Ben of ga je van je eerste snede (aan het) voeren? Hou dan je koeien goed in de gaten en overleg met je adviseur of corrigeren nodig is.
Heb je de analyse van je 1e snede binnen, maar voer je hier nog niet van? Aan de hand van de analyse en hetgeen hierboven omschreven weet je al een beetje wat je kan verwachten en waar je nu al rekening mee kan houden. De wetenschap dat veel kuilen aan de natte kant zijn en er her en der gecorrigeerd moeten worden, geeft de kans om hier op in te spelen door -indien mogelijk- structuurrijk en droger gras te oogsten.