Herfstgras, wat kan je er mee?

Het is oktober en het weideseizoen is afgelopen. De kwaliteit en de smakelijkheid van het gras neemt af. De koeien die al vroeg buiten liepen, hebben aan de weide-eis van 120 dagen voldaan en kunnen binnen blijven.

Het nu binnen houden van de melkkoeien heeft verschillende voordelen. Zo kan je gemakkelijker sturen in het rantsoen, om conditie en productieverlies van de koeien te voorkomen.

Er vindt geen vertrapping (meer) plaats op de nattere stukken en daarmee behoud je de grasmat. Ook kun je op tijd beginnen met greppelen en sloten schoonmaken, voordat het echt nat wordt. Bovendien kun het land gaan bekalken zonder dat het weiden eromheen gepland moet worden.

Wat doe je met het gras wat er nog staat? 
Het gras wat er nog staat is van mindere kwaliteit. Vanwege het weer, maar  ook omdat er niet meer bemest mag worden nemen de smaak, geur en voerderwaarde van het gras af. 

Herfstgras bevat door de nalevering van stikstof uit de bodem vaak nog een ruime hoeveelheid eiwit. Dit eiwit is in te zetten als welkome eiwit-aanvulling voor de koeien, mits het op een goede en smakelijke manier gewonnen en bewaard wordt.

Eiwit van eigen bodem

Herfstgras bevat door de nalevering van stikstof uit de bodem vaak nog een ruime hoeveelheid eiwit. Dit eiwit is in te zetten als welkome eiwit-aanvulling voor de koeien, mits het op een goede en smakelijke manier gewonnen en bewaard wordt. Dit kan op 2 manieren: 

  • Het gras maaien en in balen opslaan of inkuilen. Het opslaan van gras in balen heeft als voordeel dat de eiwitkwaliteit beter blijft dan bij inkuilen. In balen wordt het gras als het ware gevacuümeerd, terwijl het gras bij inkuilen gaat fermenteren en er bij een nat product vaak veel melkzuur gevormd wordt en de eiwitkwaliteit achteruit gaat.
    Het opslaan in balen heeft ook als voordeel dat je het gras gericht kan inzetten. Door bijvoorbeeld een baal herfstgras per dag bij te mengen, kan je gedoseerd extra eiwit voeren.

    Kuil je het gras liever in? Zorg dan dat dit gebeurd in een lage kuil, zodat de voersnelheid hoog genoeg is om broei te voorkomen. Altijd een gecombineerd conservering / broei remmend inkuilmiddel toevoegen.

    Pas met het schudden van het gras op voor vervuiling. Vervuiling in de kuil/balen doet meer kwaad dan een iets nattere kuil. Bovendien wordt het droge stof gehalte door het schudden slechts een paar procenten hoger.
    Let er wel op dat bij beide methoden het gras voldoende tijd moet hebben om te drogen en dat het tijdstip van inkuilen of persen afgestemd moet worden op het moment dat de dauw uit het gras is. Daarmee realiseer je een hoger droge stof percentage. 

  • Als er voldoende ruwvoer op het bedrijf aanwezig is, kan er ook gekozen worden om het gras te laten drogen. Koeien vinden grasbrok en gedroogd gras smakelijk en de opname hiervan is daardoor vaak erg goed.
    Bij gras dat naar de drogerij gaat, is het iets minder belangrijk hoe nat het gras is. Wel is het ook hierbij belangrijk om te kijken naar de draagkracht van de bodem. Bij het maaien en weghalen van het gras worden in beide situaties zware machines gebruikt, die voor blijvende schade kunnen zorgen aan de grasmat of de bodem. Gras drogen kan momenteel wel een kostbaar iets zijn.

  • Is de bodem te nat? Dan kan er gekozen worden om voor een korte periode schapen in te scharen, die het grasgewas kort grazen. Hierbij is het wel van belang dat er op tijd omgeweid wordt, om zodoende vertrapping te voorkomen. Ons advies is om schapen tot eind december te (laten) weiden.

Omdat suiker de smaak en de conservering van het gras positief beïnvloed, is het goed om voor maaien zoveel mogelijk zon in het gras te krijgen. Dit geldt zowel voor gras wat als ruwvoer gebruikt wordt, als voor het gras wat gedroogd wordt. 

Vanuit de Kringloopwijzer is het interessant om het herfstgras te gebruiken als voer voor eigen koeien. De productie per hectare wordt daardoor hoger, waardoor het ‘stikstof en fosfaat bodemoverschot’ afneemt. Een analyse van het gewonnen product is daarbij wel essentieel.

Er zijn dus verschillende manieren om het herfstgras toch goed te kunnen benutten. Wat het beste past bij jou bedrijf, kan je bespreken met je adviseur.
Reken samen eens door hoeveel ruwvoer er aanwezig is en hoeveel er nodig is.
Heb je voldoende? Of is er een tekort? Wil je voer aankopen of komt die late herfstsnede juist nog van pas?

Wil je meer weten over de benutting van herfstgras? 

Neem dan contact met ons op:

info@vibconsulting.nl of

+31 (0) 592 614265

Facebook
Twitter
LinkedIn
× Kunnen we je helpen?