Hittestress kom niet alleen voor bij de melkgevende koeien op het bedrijf.
Zeker ook droge koeien en jongvee hebben er mee te maken.
Hittestress bij jongvee is een minder bekend fenomeen. Maar ook de jongste kalveren kunnen hittestress hebben. Om dit te voorkomen zijn ook hier een aantal aspecten heel belangrijk:
Voldoende, schoon drinkwater voor alle kalveren
Elk kalf, ongeacht welke leeftijd, moet onbeperkt schoon water kunnen drinken. Dus ook de nuchtere kalveren in iglo`s of eenlingboxjes hebben extra water nodig om op te kunnen nemen.
Er wordt wel eens gedacht dat een kalf diarree krijgt als het te veel water drinkt, maar juist met alleen melk krijgt het niet voldoende vocht binnen. Melk aanlengen met water voor meer vocht is niet verstandig. Het kalf raakt dan juist aan de diarree, omdat de dichtheid van de melk te laag is en dit daardoor eerder in de pens komt.
Fris, vers en smakelijk voer
Naast vocht is ook voeding belangrijk. Voor alle leeftijdsgroepen geldt hier ook: fris, vers en smakelijk voer met voldoende structuur. Ook het bijmengen van natriumbicarbonaat is mogelijk. De hoeveelheid is wel afhankelijk van de leeftijd.
Uitmesten voor verkoeling
Strohokken zijn vaak warm en een broedplaats voor bacteriën. Daarom is het verstandig om de hokken voor een hete periode uit te mesten. Op die manier kan het jongvee juist verkoeling halen uit het stro in plaats alleen maar warmte, wat wordt veroorzaakt door het verteringsproces van de mest.
Schone boxen
Boxhygiëne is ook belangrijk bij deze groep. Zeker bij drachtige vaarzen is het belangrijk dat ze schoon en droog kunnen liggen om zo uierinfecties te voorkomen. Maar ook jonger jongvee moet schoon en droog kunnen liggen. Dit bevorderd dat ze op de juiste plek gaan liggen (in de ligbox). Hoe schoner het vee, hoe kleine de kans op infecties.
Voorkom volle zon
Is het jongvee buiten? Zorg voor schaduw zodat jongvee niet in de volle zon staat. (Dit geldt ook voor iglo`s).
Voldoende ventilatie
Verblijft het jongvee binnen? Ventileer goed. Maar wees er alert op dat er geen tocht ontstaat.
Bij droge koeien kan hittestress zich uiten in uierontsteking tijdens de droogstand, vroegtijdig kalven, meer melkziekte, slecht opstarten na het afkalven en een slechte lactatie na de hittestress.
Daarom gelden voor deze diergroep veelal dezelfde adviezen als bij de melkkoeien:
- Zorg voor schoon en fris voer. Indien mogelijk vaker per dag voeren. En ook hier: geldt wees alert op de ruwvoeropname. Bied zo nodig extra structuur aan door hooibalen aan het voerhek te zetten.
- Kijk minimaal 2 keer per dag de waterbakken na of ze schoon zijn en zorg voor goed bereikbare waterbakken met voldoende wateraanvoer.
- Wees alert op de opname van mineralen.
- Elke dag de ligboxen instrooien met kalk.
- Voldoende ventilatie.
- Wees extra alert op de hygiëne in het afkalfhok. Deze extra uitmesten maar ook extra instrooien zorgt voor meer hygiëne rondom het afkalven. In een strohok is veel bacteriegroei.
Hierin komt ook het belang van voldoende drinkwater, droge stof en mineralen aan bod.
